„Ciasto Szczęścia”

Herman jest ciastem szczęścia. Ma już 30 lat. Jedząc go powinniśmy marzyć o czymś, podobno te marzenia się spełnią. Ciasto szczęścia przygotowuje się przez 10 dni ! Przyrządź je sam 🙂

„Zasady przyrządzenia”

1. Herman nie lubi metalu, należy go mieszać drewnianą łyżką

2. Musi stać w temperaturze pokojowej

– I dzień – zostawić go w spokoju, musi się przyzwyczaić do otoczenia

– II dzień, III dzień, IV dzień – mieszamy go jeden raz dziennie, drewnianą łyżką

– V dzień – Herman jest głodny mieszamy go dodając :

– 3/4 szklanki cukru

– 1 szklankę mąki

– 1 szklankę mleka, mieszamy go na gładką masę

– VI dzień, VII dzień, VIII dzień, IX dzień – mieszkamy Hermana drewnianą łyżką

– X dzień – „Święto Hermana”, karminy go dodając to co w V dniu. Następnie dzielimy go na 4 części. 3 części dajemy go dobrym ludziom na szczęście. Do wszystkich części dodajemy :

– 1 szklankę mąski

– 3 jajka

– 1/2 szklanki cukru

– 3/4 szklanki oleju

– 2  łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

Pod sam koniec Hermana dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy ciasto w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.

Powiązane wpisy

Tagi

1 Comment

  1. Kasia

    Super przepis zrobiłam ciasto według tego przepisu i wyszło świetne !

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *